KatiJuva Omannäköinen elämä kaikille

Kauhun tasapaino vaarantaa koko ihmiskunnan eloonjäämisen

Helsingin Sanomissa uutisoitiin 21.2. Ranskan presidentin Francois Hollanden viesti, jonka mukaan ydinpelotteen aika ei vielä ohi. Toisaalla samassa lehdessä Vesa Kanniainen puolustaa kauhun tasapainoa rauhan turvaamisessa. Nämä ovat kuitenkin sekä lyhytnäköisiä että vaarallisia näkemyksiä.

Maailmassa on edelleen arviolta 16 400 ydinasetta, suurin osa selvästi Hiroshimaan pudotettua pommia suurempia. Vaikka kauhun tasapaino on toistaiseksi ehkäissyt ydinaseiden käyttöä, on näitä aseita tällä hetkellä myös itsevaltaisilla ja naapureihinsa vihamielisesti suhtautuvilla hallituksilla. Jo paikallinen ydinsota aiheuttaisi katastrofaalisia maailmanlaajuisia seurauksia.

Ilmastotutkijat ovat laskeneet, että esimerkiksi Intian ja Pakistanin välisessä alueellisessa ydinsodassa – jossa kumpikin käyttäisi 50 atomipommia – kuolisi lähes välittömästi 20 miljoonaa ihmistä. Valtaisasti enemmän uhreja aiheuttaisi kuitenkin ilmastonmuutos, kun räjäytykset ja tulimyrskyt nostaisivat miljoonia tonneja pölyä ja nokea ilmakehään. Tämä puolestaan heikentäisi maahan tulevaa auringon säteilyä kaikkialla. Keskilämpötila laskisi 1,3 astetta, kasvukaudet lyhenisivät ja sateet vähenisivät monin paikoin merkittävästi. Seurauksena olisi maailmanlaajuinen nälänhätä, jossa nälkäkuolema uhkaisi jopa kahta miljardia ihmistä. Suomessa ei voisi viljellä kymmeneen vuoteen mitään.

Niin kauan kun ydinaseita on olemassa, on olemassa myös vahingossa syttyvän ydinsodan mahdollisuus. Merkittävä osa ydinkärjistä on koko ajan laukaisuvalmiina siltä varalta, että ”vihollinen” ehtisi ensin. Aikaa laukaisemisesta päättämiseen on rajallisesti, ja viimeisten 60 vuoden aikana on ollut lukuisia läheltä piti -tilanteita. Esimerkiksi vuonna 1995 venäläinen tutka-asema havaitsi Norjan puolelta laukaistun raketin, jota epäiltiin ydinohjukseksi, mutta se paljastui onneksi viime hetkellä sääsatelliittia kuljettavaksi raketiksi. Ensimmäinen hälytys oli jo annettu. Ydinaseista ja –siiloista huolehtivan henkilökunnan päihdeongelmat ovat myös hyvin tiedossa. (Olemme toistaiseksi olleet onnekkaita, mutta pelkkään onneen ei voi luottaa.)

Viime vuosina keskustelu ydinaseista on siirtynyt tekniikasta ja sotilaallisesta tasapainosta sodan humanitaarisiin vaikutuksiin. Tästä teemasta on järjestetty jo kolme laajaa kansainvälistä kongressia, viimeksi Wienissä joulukuussa 2014, jolloin osallistujamaita oli jo 158. Itävallan hallitus on esittänyt vetoomuksen, jossa vaaditaan kansainvälistä ydinaseet kieltävää sopimusta – samaan tapaan kuin kemialliset ja biologiset aseet on jo kielletty.

Ydinaseiden täydellinen hävittäminen on ainoa keino ydinsodan uhkan poistamiseksi. Myös Suomi voi olla tässä aktiivinen allekirjoittamalla Itävallan vetoomuksen ja toimimalla mm. ydinsulkusopimusneuvotteluissa aktiivisesti ydinaseiden kieltämiseksi. Tätä ovat jo vaatimassa mm. kansainvälinen Punainen Risti ja Euroopan Vihreät.

Kati Juva

lääkäri

Heidi Hautala

Euroopan parlamentin jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat